KRAJIŠKE STAZE MEDA

Cover Image for KRAJIŠKE STAZE MEDA
No date

Jedna od pozitivnih promjena koja se pojavila tokom Covid-19 pandemije u našem društvu svakako je i ona koja se odnosi na mnogo značajniju orijentaciju domaćeg stanovništva prema lokalnim (agro)turističkim potencijalima. Zatvaranje granica i ograničavanje kretanja ljudi „natjeralo“ nas je da prošetamo pokraj najčistijih rijeka u Evropi, popnemo se na najljepše planinske vrhove, sakupljamo najljekovitije bilje iz prirode, isto ono sa kojeg naše vrijedne pčele sakupljaju nektar i donose ga u košnice pčelara. Još važnija promjena u posmatranom trendu je ta što pčelinjaci sve češće postaju obavezna usputna stanica istinskih ljubitelja prirode na stazama domaćih turističkih destinacija.

Vizija Košnice se nikada nije bazirala samo na trgovini pčelarskom opremom. Zahvaljujući interakciji sa velikim brojem domaćih, kao i inostranih pčelara, ali i našim kooperantim, oduvijek smo bili na izvoru dobrih ideja i savremenih trendova u ovoj oblasti, koje smo kontinuirano nadograđivali odličnim idejama svih članova našeg tima. Tako su se rodile ideje o brendu Med medeni, kooperativi u pčelarstvu, ali i o apiturizmu...“, ističe prof. dr Goran Mirjanić, vlasnik pčelarskog centra „Košnica“ iz Gradiške.

Apiturizam predstavlja savremeni vid održivog turizma, koji u skladu sa principima zelene ekonomije u velikoj mjeri doprinosi obogaćivanju domaće turističke ponude, dok istovremeno podstiče ekonomičnost pčelarstva na određenom području. Radi se o posebnom, veoma specifičnom obliku turizma, koji pored vizuelnih i terapeutskih blagodeti obezbjeđuje i mogućnost degustiranja velikog broja različitih pčelinih proizvoda, te jednu skoro u potpunosti inovativnu sferu turizma – aktivno učenje o pčelarstvu.

U narednoj pčelarskoj sezoni imamo u planu organizovanje nekoliko različitih turističkih aktivnosti, koje će se zasnivati na pčelarstvu i na čijem razvoju naš tim intenzivno radi. Važno je napomenuti kako ćemo tržištu ponuditi najmanje dva različita turistička „paketa“ – onaj koji se odnosi na same pčelare, ali i drugi koji je namjenjen svim ostalim ljudima, svestranim turistima, koji se ne bave pčelarstvom, ali imaju želju i volju da se više upoznaju sa ovom jedinstvenom prirodnom oblašću“, nastavlja Mirjanić i dodaje kako upravo očekuje grupu pčelara iz Istre, za koju je „Košnica“ organizovala uzvratnu pčelarsku ekskurziju po Lijevču i Potkozarju.

I dok će pčelari biti u prilici da obiđu neke od najznačajnijih krajiških pčelinjaka, upoznaju se sa savremenim dostignućima u posmatranoj nauci, razmjene iskustva i uspostave saradnju kroz svojevrsne pčelarske ekskurzije, ljubitelji pčelinjih proizvoda će šetati krajiškim mednim stazama, na čijem će putu upoznati brojna pčelarska domaćinstva. Ista će im pružiti usluge aktivnog odmora, apiterapije, degustacije proizvoda, boravka u prirodi i slično. Trenutno su na raspolaganju 4 pčelarske farme sa područja grada Gradiška (pčelarske farme Tomić, Trninić, Savić i Gašević), koje zajedno sa kapacitetima „Košnice“ u Bistrici i Gornjim Podgradcima ispunjavaju početne uslove za realizaciju naših ideja. Istovremeno, jedna od prvih aktivnosti na realizaciji pomenutih ideja će biti i susreti sa relevantnim turističkim organizacijama i agencijama, na lokalnom i državnom nivou, kojima će se u skorijem roku uputiti poziv za saradnju.

Ako Hercegovina može imati svoje staze vina, zašto i Krajina ne bi mogla imati svoje staze meda? Možda će upravo pomenute staze, obogaćene komplementarnim i paralelnim putevima na kojima se mogu pronaći domaći sirevi, vino, rakija, suhomesnati i drugi tradicionalni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi dovesti do evolucije prehrambenih i drugih navika kod potrošača, dok ćemo kao društvo podržati opstanak ruralnih porodica, koje su odabrale da žive na selu i za sve nas sačuvaju jedinstvene oaze koje garantuju nezaboravna iskustva...“, ističe Mirjanić.

Uskoro više informacija o konkretnim turističkim paketima i aktivnostima.